Skäl till att göra en Custom Fitting

Med hjälp av dagens golfutrustning och teknik blir det roligare att spela golf - att dessutom skräddarsy golfklubborna efter dina förutsättningar är fantastiskt! Här är olika anledningar till att göra en custom fitting. 

 

 

 

1. Se till att klubbornas längd är anpassad efter dig! 

Alla märken inom golfen erbjuder en sorts "standardlängd" på sina klubbor - just denna standardlängd kan variera mellan olika märken.

- Hur gör man då för att välja rätt längd? 

Alla människor har olika fysiska förutsättningar vilket leder till att alla inte kan spela med samma längd på klubborna. Golfbranschens "standardlängd" är anpassad efter medellängden, men bara för att du är medellång betyder det inte att du ska ha standardlängd. Olika längd på armar, överkropp och underkropp samt fysiska förutsättningar påverkar valet av längd. Vid en custom fitting gör vi en dynamisk- och en statisk mätning. Den statiska mätningen görs först för att ha något att utgå från, sedan görs en dynamisk mätning och tillsammans hittar vi rätt längd för dig. 

 

 

2. Val av skaft och styvhet

Skaft kan ses som motorn av klubban - känslan och tajming påverkas i största grad. När vi pratar om skaft nämns oftast vikt och styvhet, det är aspekterna som påverkar känslan och tajmingen. När vi gör en custom fitting påverkas skaftvalet av svinghastigheten och svingtempot. En hög hastighet och högt tempo kräver oftast ett styvare och tungt skaft. En lägre hastighet och lugnare tempo kräver oftast ett mjukare och lättare skaft. Tillsammans med din känlsa och dessa parametrar hittar vi rätt kombination. Rätt val av skaft ger en ökad trygghet, bättre tajming och mer konsekvent bollträff. 

 

 

 

3. Loft- och lievinkel

Går dina bollar ofta till höger? Tycker du att bollen går högt med för mycket spinn? Detta kan påverkas av både dig men även klubbornas loft och lie.

Loft är klubbornas vinkel. Olika järn 7:or kan ha olika loft beroende på märke och vilken modell av klubba. En klubba som riktar sig åt lite högre hcp brukar ha en bredare sula och starkare loft. En klubba som riktar sig åt den bättre golfaren brukar vara smalare i sulan och ha ett svagar loft. Klubbornas loft påverkar även utgångsvinkeln samt höjden på slaget. 

Lie är vinkeln mellan sulan på klubbhuvudet och skaftets lutning. Är din lie för "flack" tenderar bollen att gå höger (som högerspelare) och om lien är för "uprätt" tenderar bollen att gå vänster (som högerspelare). 

Vid en custom fitting ser vi till att spridningen blir tajt och att bollen har rätt utgångsvinkel. Loft är viktigt för att hitta rätt höjd och lie är viktigt för spridningen. Med korrekt loft och lie är sannolikheten större att bollen hamnar närmare hål. 

4. Välj rätt uppsättning

Tycker du att långa järn, dvs järn 4 och 5 går lika långt? Vissa set består av järn 2-PW (Pitching Wedge) medan vissa set består av 3 st hybrider följt av järn 7-PW. Om fallet är att långa järn är svåra att slå beror det oftast på att svinghastigheten är för låg för att få tillräcklig höjd på bollen. 

"Jag slår min PW 125 meter men min 52 graders wedge går bara 90 meter". Detta problem är väldigt vanligt och är inte optimalt. Loftet på en Pitching Wedge kan vara från 41-47 grader. Det är viktigt att tänka på övergången mellan wedgarna för att få rätt längdgap mellan klubborna. Vi rekommenderar att du köper wedgar samtidigt som järnset för att få till rätt övergång. 

 

5. Det är kul! 

En custom fitting är ett utmärkt tillfälle att lära sig nya saker inom golf samt du får reda på vad som händer med bollen och varför. Det kan vara lite nervöst första slagen men det släpper väldigt fort. Om du är nyfiken och vill veta mer så är du mer än välkommen att komma in till oss eller ringa för att prata. Simon och Joakim heter vi som jobbar med custom fitting på Budget Golf. 

Vi går igenom alla moment i fitting och ser till att lyssna noga på dina önskemål och preferenser. Många blir positivt överraskade över resultatet när de börjat spela med klubborna. Hos oss på Budget Golf är det kul att göra en custom fitting. 

Varmt välkommen in för en personlig utprovning! 

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan